Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Κεικ σοκολάτας με παντζάρι | Beetroot cake with cranberries

Chocolate beetroot cranberries cake

Την ανάρτηση σήμερα προσπαθώ να την γράψω από το μεσημέρι αλλά λόγω των εκλογών μπορώ να πω ότι έχω αποσυντονιστεί λιγάκι.
Ζούμε μια αλλαγή και αυτό είναι πρωτόγνωρο, για την δική μου γενιά τουλάχιστον. Ας ελπίσουμε το αποτέλεσμα να είναι για το καλό όλων μας...


Για να έρθουμε τώρα στα δικά μας! 
Καιρό τώρα τριβέλιζε στο μυαλό μου ένας γλυκός πειραματισμός με παντζάρι. Με εξιτάρει πάντα να πειραματίζομαι με τις γεύσεις. Εάν κάνετε μια βόλτα σε διάφορες σελίδες μαγειρικής και μπλoγκ θα βρείτε πολλά γλυκά με παντζάρι αλλά εγώ δεν έτυχε να έχω δοκιμάσει ποτέ. Έτσι, το πήρα απόφαση, τα έτριψα, τα βούτηξα σε μια σοκολατένια ζύμη, τα φούρνισα και γεύτηκα ένα κέικ άκρως σοκολατένιο και γήινο!

Καλή επιτυχία!

Chocolate beetroot cranberries cake

I have been trying to write this post since noon but due to the Greek elections I am a little sidetracked.
We are going through a big change for our country and let's hope that the end result wil prove the best for us...
So, let's move on to our recipe! For a long time now I have been urging to try a sweet recipe with beets. I know that if you search the net you will find lots of recipes but I have never tasted one. Thus, the challenge was accepted and I made all that was needed for this totally chocolate and earthy cake.

Good luck!

Chocolate beetroot cranberries cake

Κέικ σοκολάτας με παντζάρι
Προσαρμοσμένη από Sarah Randell

Υλικά:

70 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 55% κακάοσ
1 1/2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/3 κούπας αποξηραμένα κράνμπερις
1/3 κούπα κακάο
3/4 κούπας καστανή ζάχαρη
1 κούπα ελαιόλαδο
3 μεγάλα αυγά
140 γρ βρασμένα πατζάρια (περίπου 2)
μια πρέζα αλάτι

Σκεύη: Μακρόστενη φόρμα κέικ 25 εκ. ή Ταψάκι για 9 μάφιν

Chocolate beetroot cranberries cake

Εκτέλεση:

Βουτυρώνουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 170°C.

Σπάμε την σοκολάτα σε κομματάκια, την λιώνουμε σε μπέν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το αλάτι, τη λιωμένη σοκολάτα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Με την χοντρή πλευρά ενός τρίφτη, τρίβουμε τα βρασμένα παντζάρια μέσα στο μείγμα και προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα κράνμπερις. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν και το αδειάζουμε στην φόρμα για κέικ ή μάφινς.

Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή.
Μόλις κρυώσει, ξεφορμάρετε και αφήστε το πάνω στη σχάρα να κρυώσει εντελώς.

Καλή απόλαυση!

Chocolate beetroot cranberries cake


Chocolate beetroot cake with cranberries
Adapted from Sarah Randell

Ingredients:

70 gr bittersweet chocolate (50% cacao solids)
1 1/2 cup self rising flour
1/3 cup dried cranberries
1/3 cup cocoa powder
3/4 light brown sugar
1 cup olive oil
3 large eggs
140 gr cooked beets (about 2)
a pinch of salt

Equipment: a 9-hole muffin pan or a 25cm loaf pan

Chocolate beetroot cranberries cake

Preparation:

Butter the bottom of the pan you will use and preheat your oven to 170°C.

Break the chocolate into pieces and melt it in a heatproof bowl set over a pan of barely simmering water (bain-marie). Let it cool slightly.

In a large bowl mix the flour, the cocoa, the olive oil, the sugar, the eggs, the pinch of salt and the melted chocolate until combined. 
With the coarse side of a grater, grate the beets into the mixture adding the chopped cranberries.
Whisk well and empty gently in the pan.
Bake for around 30 minutes or until a wooden skewer or toothpick inserted in the middle comes out clean.
Remove it from the pan and let it cool completely in a wire rack.

Enjoy!


Chocolate beetroot cranberries cake

16 σχόλια:

  1. Καλημέρα Αγγελική καλώς σε βρήκα...πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου θα τη δοκιμάσω για ένα πιο υγιεινό κέικ! Καλή εβδομάδα σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Αθηνά και καλώς ήλθες!!
      Σε ευχαριστώ και θα χαρώ πολύ να μου πεις την άποψή σου εάν δοκιμάσεις το κέικ.
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Αγγελική και καλώς σε βρήκα! Πολύ καλά έκανες και αποφάσισες να δοκιμάσεις το παντζάρι σε γλυκιά συνταγή! Δίνει πολύ ωραία αποτέλεσμα! Το έχω δοκιμάσει σε κέικς και brownies που έγιναν εξαιρετικά! Οι περισσότεροι νόμιζαν ότι επρόκειτο για κερασάκια ψιλοκομμένα!! Το κέικ έγινε ωραιότατο!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ειρήνη!
      Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου! Ναι, τελικά όντως το παντζάρι αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσθήκη σε γλυκό.
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Αγγελική καλημέρα !! Ωραία ιδέα το παντζάρι, νομίζω εκτός από χρώμα μας δίνει και γλυκύτητα. Πολύ καλή και η πρώτη φωτογραφία !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Άρη! Το χρώμα του δυστυχώς χάθηκε με τόση σοκολάτα αλλά από γλύκα έδωσε αρκετή.Ευχαριστώ!!

      Διαγραφή
  4. Κι εγώ βλέπω πολλά χρόνια τώρα το παντζάρι σε γλυκό αλλά δεν έχω τολμήσει, έχω πάρει δε κάποια και με περιμένουν στο ψυγείο με σκοπό προς γλυκό αλλά και πάλι μάλλον κάποια σαλάτα θα γίνουν.
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάντε μια προσπάθεια για την γλυκιά εκδοχή τους, αξίζει!!
      Ευχαριστώ για το σχόλιο, καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  5. το κεκάκι σου φαίνεται πεντανόστιμο!!!
    δεν έχω δοκιμάσει ακόμη κέικ με παντζάρι, παρόλο που τόσα χρόνια, όπως λες κι εσύ, χαζεύω σχετικές συνταγές στο διαδίκτυο.
    μάλλον το πρώτο θα είναι το δικό σου! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι,δώστου μια ευκαιρία και πες μου την γνώμη σου!
      Καλό βράδυ :)

      Διαγραφή
  6. Φαινεται τελειο και θα ειναι απίστευτα φρεπτικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κι εγώ δεν έχω φτιάξει ποτέ γλυκό με παντζάρι, αλλά φαίνεται ότι πρέπει να είναι γευστικό! Ίσως το τολμήσω σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να το δοκιμάσεις και εάν το κάνεις θα χαρώ να μου πεις την γνώμη σου.
      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  8. Καλώς σε βρήκα Αγγελική !
    Ενδιαφέρον συνταγή και υγειινή και λαχταριστή και εντυποσιακή η φωτογράφιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας μου δίνουν χαρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...